Verslag Gelderse B kampioenschappen korte baan


De Gelderse B Kampioenschappen.

 

Op zaterdag 15 en zondag 16 december werden in Zutphen de Gelderse b kampioenschappen gehouden. Dit jaar mochten we daar met 6 zwemmers onze kunsten laten zien.

Zaterdag om half 1 verzamelen bij het zwembad en op naar Zutphen. Vandaag mogen Nilou, Manon en Ruben zwemmen. Nilou op de 50 rug, 100 school en 50 vlinder, Ruben op de 50 vrij en Manon op de 50 rug.

Om half 2 zijn we bij het propvolle Zwembad, haal ik mijn coachkaart op en een programma en om kwart voor 2 mogen we ons omkleden. Inzwemmen is van 2 uur tot kwart voor 3 en dan begint de wedstrijd. We zijn pas in programma 16 aan de beurt dus we maken het onszelf gemakkelijk en wachten rustig af. Voordat we moeten zwemmen nemen we nog even een kijkje in het wedstrijdbad om even de startprocedure te bekijken en dan is het wachten. Dan mag Nilou naar de voorstart, ik loop even mee, omdat het altijd toch net weer anders in elk zwembad en hier is het een wandeling door het halve zwembad heen. Ik sta bij het zwembad om ook handmatig te klokken, maar de tijd wordt ook automatisch geklokt en op een groot scherm weergegeven. Dan kun je ook meteen zien op welke plek je bent geëindigd. Nilou moet als eerste de 50 rug zwemmen en gaat als een speer, ze wordt 1e met een tijd van 37.52, een PR van bijna 4 seconden en de eerste plak is in de pocket. Vlak hierna moet Manon zwemmen, ook 50 rug. Zij zwemt deze afstand in 37.77,  een PR van 4 tiende en een 7e plek.

Kort daarop is het pauze en is er meteen de prijsuitreiking van de eerst 18 programmanummer sen kan Nilou dus haar gouden plek gaan ophalen. In de pauze zwemt Ruben nog even een aantal banen in, want hij is vlak na de pauze aan de beurt. Ik loop met Ruben maar de voorstart, omdat het zijn eerste keer is op zo’n kampioenschap. Ruben mag starten en zwemt met 31.69 een PR van bijna 2 seconden naar een knappe 3e plek, super!

Vlak na Ruben is Nilou alweer aan de beurt voor haar 2e slag van de dag, de 100 meter schoolslag, de eerste 50 meter gaan nog gelijk op, maar in de 2e 50 meter valt ze een beetje terug en moet uiteindelijk genoegen nemen met een 4e plek, maar wel met een PR van 3,5 seconden!

Nu is het wachten tot Nilou haar laatste afstand van de dag mag zwemmen, de 50 meter vlinder. Ondanks dat ze al 2 afstanden heeft gezwommen, gaat ze ook op deze afstand goed mee met haar concurrenten en zwemt ze in een tijd van 41.78, net iets boven haar PR, naar een mooie 2e plek. Helaas heeft 1 van de officials geconstateerd dat ze haar armen niet gelijkmatig heeft bewogen en volgt er een diskwalificatie, helaas maar erg goed gezwommen.

We sluiten dag 1 af met 2 medailles en 1 oorkonde en maar liefst 4 PR’s, super goed gedaan!

 

Zondag verzamelen we ons weer om half 1 en gaan we wederom richting Zutphen, dit keer met Nilou, Merel, Esmee en Declan. Het is iets minder druk in het zwembad dus we kunnen vlot onze spullen ophalen en omkleden. We zitten dit keer op een iets andere plek, met onze rug naar het instructiebad, dus we worden een stuk natter dan op de zaterdag. We gaan om half 3 even rustig inzwemmen en dan is het afwachten tot we aan de beurt zijn.

Declan is als eerste aan de beurt op de 100 meter vrije slag. Halverwege ligt hij nog op de laatste plek in zijn serie, maar na 100 meter tikt hij toch als 3e aan in 1.06.09, een PR van bijna 8 tiende. In Zijn leeftijdscategorie wordt hij 6e, goed gedaan!

Als 2e is dan Nilou aan de beurt voor alweer haar 4e afstand op dit kampioenschap, Ze mag vandaag starten op de 50 meter school en na de 100 meter van gisterne is het tijd voor revanche. Ze laat zien dat ze een echte sprintster is en zwemt in een tijd van 44.39, een pr van dik 3 seconden, naar een hele mooie 2e plek. Medaille nr. 2 voor Nilou en nr. 3 totaal is in de pocket!

In de pauze die volgt kan Nilou haar 2e medaille gaan ophalen en maken Merel en Esmee zich klaar, want zij moeten meteen na de pauze aan de bak.

Als eerste is Merel op de 50 meter vrij aan de beurt, zij zwemt met een tijd van 34.11, een PR van  2 honderdsten, naar een 9e plek en meteen na Merel is Esmee aan de beurt. Zij zwemt in een tijd van 32.86, net geen PR, naar een 10e plek.

Nu is wachten tot programma 82, waarin Declan nog de 50 meter vlinder mag zwemmen. We doen rustig aan en dan is Declan eindelijk aan de beurt. Hij start in een sterke serie en bij het keerpunt ligt hij nog 3e, maar de 2e helft van de race gaat niet lekker en met een tijd van 35.29 eindigt hij op de 8e plek.

We halen op het eind de oorkondes van de Nilou (4e) en Declan 96e) nog even op en dan spoeden we ons naar huis, het zit er weer op. In totaal hebben we 3 medailles, 2 oorkondes en 7 PR’s gescoord, een resultaat waar we trots op mogen zijn als kleine club!