Gelderse B kampioenschappen


Dag 1 Gelderse B kampioenschappen Doetinchem

Zaterdag 15 juni verzamelen we ons om 12:00 op het zwembadplein om te vertrekken richting Zwembad Rozengaarde in Doetinchem. Vandaag mogen 4 zwemmers hun kunsten laten zien op 5 afstanden.

Rond 13:10 komen we aan bij het zwembad en haal ik mijn ploegleiderskaart en programma op en al vrij snel gaat de deur naar de kleedkamers open en kunnen we ons omkleden. Zodra we de kleedkamers uitlopen worden we meteen opgevangen en naar onze gereserveerde plekken verwezen. We zitten in het zorgbad en de naam zegt het al, daar is het behoorlijk warm. Om half 2 mogen we gaan inzwemmen en om kwart voor 2 gaan de sprintbanen open. Even lekker het water in en een baantje of 10 zwemmen en dan even een baanje sprinten en terug naar de plek. Ondertussen worden de coaches bij elkaar geroepen en krijgen wij de  wijzigingen en laatste spelregels te horen en dan kan de wedstrijd beginnen.

We hoeven pas het water in na de pauze en prijsuitreiking, dus voor de pauze maken we het onszelf gemakkelijk en vermaken ons met het ondiepe zorgbad, telefoon en E-reader. Rond kwart voor 4 is het dan zover en mag Merel als eerste het water in. Ze tikt na 50 meter vrij aan in 33.55 en is daarmee 6 tiende sneller dan haar PR en scoort een 5e plek. Vlak hierna is het de beurt aan Manon en zij zwemt haar 50 meter vrij in 33.21, ook een PR en goed voor een 12e plek. Als derde is meteen hierna Esmee aan de beurt en met 32.15 zwemt zij 8 honderdste boven haar PR, maar wel goed voor een 4e plek! Een goed begin van het toernooi voor deze 3 toppers.

Nu hebben we even een half uurtje rust en dan mag Manon  voor haar 2e slag van de dag aantreden, de 100 meter rugslag. De laatste paar maanden heeft ze zich op deze slag steeds verder verbeterd en we hopen dat ze dat ook nu weer kan laten zien. Na een goede start en eerste 50 meter verslapt ze niet in het 2e deel van de race  en met 1.22.15 zwemt ze weer anderhalve seconde van haar PR af en deze tijd is goed voor een 6e plek! Ondertussen staat Declan al klaar voor zijn race, de 50 meter vlinder. Het tempo ligt hoog, maar hij kan goed bijblijven en tikt aan in 33.25 een PR van 7 tienden en ook deze tijd is goed voor een 6e plek.

Een heel mooie eerste dag met 5 starts, 4 pr’s en ik kon aan het einde van dag mijn ploegleiderskaart inleveren en daar 4 oorkondes voor terugkrijgen. Ilse is vandaag mee als official, dus we wachten nog even tot zij klaar is dan stappen we om 18:00 in de auto en rijden terug naar huis. Op naar dag 2!

Dag 2 Gelderse B kampioenschappen

Zondag 16 juni verzamelen we ons weer om 12:00 op het zwembadplein en vandaag hebben we 5 zwemmers die aan de bak mogen op 9 afstanden. Het is weer rustig op de weg en na een voorspoedige reis komen we ook op zondag rond 13:10 aan in Doetinchem. Vlug mijn ploegleiderskaart en programma ophalen en de deuren gaan al open en we kunnen ons alweer gaan omkleden. We zitten weer in het zorgbad, maar op een iets andere plek. Helaas is het hier nog steeds even warm als gisteren. We moeten nu iets serieuzer aan de slag met inzwemmen, want we komen vandaag ook al voor de pauze in actie.

Na het inzwemmen kunnen we nog even rustig een kwartiertje zitten en dan moeten Nilou en Merel zich klaarmaken voor hun 100 meter vrije slag. Nilou is als eerste aan de beurt en zwemt haar eerste 50 meter in 34.6 en tikt na 100 meter aan in 1.11.39, een PR van maar liefst 5 seconden en ook nog eens goed voor een 1e plek, de toon is meteen gezet. Merel mag hier vlak achteraan en haar eerste 50 meter gaat zelfs in 34.3. In het 2e deel van haar race heeft ze iets meer moeite om het tempo erin te houden, maar met 1.13.28 zwemt ze 4 seconden van haar PR af en deze tijd is goed voor een 8e plaats. We hebben een half uurtje rust en dan mogen Esmee en Manon zich klaarmaken voor hun 50 meter rugslag. Esmee mag als eerst en zij zwemt haar 50 meter in 38.58, slechts 4 honderdsten boven haar PR, goed voor een 9e plek. Vlak hierna is Manon al aan de beurt en de vraag is of ze haar goede prestatie op de 100 meter rug vervolg kan geven op de 50 meter en dat kan ze, na een supersnelle race tikt Manon aan in 36.77,  een PR van precies 1 seconde en goed voor een 6e plek!

Hierna is het pauze en volgt er weer een prijsuitreiking. Nilou heeft natuurlijk een 1e plek behaald en mag na een ererondje om het zwembad met alle medaillewinnars het hoogste podium beklimmen en haar gouden plak in ontvangst nemen. Super gedaan!

Na de pauze is meteen Declan aan de beurt op de 50 meter vrije slag. Net als bij de 50 meter vlinder ligt het tempo erg hoog, maar hij blijft goed bij en tikt in 29.24 aan, 7 tiende boven zijn PR, maar weer dik onder de 30 seconden grens. Zijn tijd is goed voor een 6e plek.

Na Declan is het weer tijd voor Nilou, zij gaat de 100 meter schoolslag zwemmen, het is niet haar favoriete slag, maar zeet er aardig goed raad mee. De eerste 50 meter is het erg spannend en ligt de top-3 vlak bij elkaar, maar op de 2e 50 meter neemt Nilou afstand en zwemt ze soeverein naar de 1e plek in een tijd van 1.32.69, een PR van bijna 8 seconden! Hierna mogen we weer een half uurtje rust pakken en dan is het tijd voor de laatste 2 nummers van de dag. Nilou en Esmee mogen zich beiden nog 1 keer laten zien op de 50 meter vlinder. Nilou is eerst en zwemt met 39.23, een PR van bijna 2 seconden, naar een mooie 3e plek. Hierna is Esmee aan de beurt en met 37.85, een halve seconde boven haar PR, zwemt zij naar de 9e plek.

Het zit erop, we wachten rustig de laatste programmanummers af en na een 2e overwinningsrondje en het in ontvangst nemen van een gouden en bronzen plak voor Nilou  sluiten we deze Gelderse B kampioenschappen af. Met 13 starts, 9 PR’s, 2 gouden medailles, 1 bronzen medailles en 6 oorkondes kunnen we terugkijken op een geslaagd toernooi. Van de 35 verenigingen zijn we 18e geworden en daar mogen we als kleine club best trots op wezen!